Joost en John in finale Plankentoernooi

Op vrijdag 16 december 2022 werd het traditionele ODT Plankentoernooi gespeeld. Een korte video van de laatste punten van de finale tussen Joost en John is hier te vinden.

Wouter de Heide heeft weer een prachtig verslag van het toernooi geschreven:
Afgelopen vrijdagavond 16 december stond het traditionele ODT-Plankentoernooi weer op het menu. Alle deelnemers zouden weer met dezelfde plankjes spelen en de strijd met elkaar aangaan.
Afgelopen zomer werd éénmalig de editie van 2021 (geannuleerd vanwege covid-19 periode) ingehaald.
Destijds was het Rob Broumels die favoriet Joost Schoenmakers in een spannende finale verraste en hem op een erg zeldzame nederlaag trakteerde.
Helaas kon titelverdediger Rob dit keer niet meedoen, aangezien hij de voorkeur gaf aan een ander tafeltennistoernooi. Mede hierdoor waren er deze avond iets minder deelnemers van de partij, maar het enthousiasme en de strijdlust waren er niet minder om!

De 14 deelnemers werden door organisatoren Wilco en Wouter, via de open loting, in twee 7-kampen verdeeld. Hier kwam geen overduidelijke ‘poule des doods’ uit de koker, zodat iedereen in de poule al behoorlijk aan de bak moest.

In elke poulewedstrijd werden 3 games gespeeld, waarvan elke gewonnen game een punt opleverde. De eerste 4 van beide poules zouden hierna strijden in b-o-5-games voor de felbegeerde gouden plank. In poule A sloeg oud-winnaar Wouter zich overtuigend naar poulewinst. Met hem liften ook Chris alias ‘De Nestor’, Joep en John mee als resp. nummer 2, 3 en 4. Edwin, Ad en Wesley speelden nog verder voor plaatsing voor plekken 9 t/m 14.
In poule B was er een mooie strijd losgebarsten voor de kwartfinale-tickets, maar bovenal voor de meest gunstige uitgangspositie. Wilco, Joost, Dion en Peter waren het kwartet ODT’ers, die hier als hongerige piranha’s hun tanden in vastzetten!
Wilco zorgde eerst voor een verrassing door 9-voudig (!) toernooiwinnaar Joost met 3-0 te verslaan. Echter, ook Dion was op ‘oorlogspad’ door op zijn beurt Wilco in een thriller te verschalken. Uiteindelijk eindigde Wilco toch op onderling resultaat als poule-winnaar, op voet gevolgd door Joost(2e), Dion (3e) en Peter.
Na dit ‘uitgebreide voorgerecht’ stonden er nu vier spannende hoofdgerechten op het menu:
Wouter (1e poule A) schakelde de onvoorspelbare Peter (B4) uit in 3 games. Dion (B3) wist De Nestor (A2) in 4 spannende games te verslaan. Joost (B2) besliste in 5 games de familie-strijd met Joep (A3).
Echter, de grootste verrassing in de kwartfinales was de zwaarbevochten 5-games-winst van ‘outsider’ John (A4) tegen plankenspecialist Wilco (B1). Als reuzendoder ging John vol vertrouwen naar de halve finale. Hierin speelde hij opnieuw een zeer spannende partij. Met 12-10 in 5e game wist hij de taaie en gefocuste Dion ternauwernood af te stoppen. In de andere halve finale streden Wouter en Joost om het 2e finale-ticket. In 3 spannende games wist Joost zich een weg te banen langs Wouter’s verdediging.
Joost vs John was dus de affiche voor de finale.
Voor het laatst had John in 2011 (vs Joost) en 2008 (vs Jeroen de Heide) de halve finale bereikt van het plankentoernooi. Zou hij dit keer zelfs ‘all the way’ gaan en die gouden plank veroveren?!
Joost had hele andere plannen en wenste niet aan dit huzarenstukje mee te doen. Gewaarschuwd voor John’s gevaarlijke spel, sloeg Joost zich overtuigend in 3 games naar z’n 10e (La décima😀) plankentitel!
Zo ongenaakbaar als Nadal op Roland Garros, zo overtuigend is Joost tijdens het plankentoernooi. De Gouden Plank was weer in handen van Joost. Volgend jaar weer nieuwe ronde, nieuwe kansen. Echter, John’s prestatie kon weleens net zo beoordeeld worden als die van het Marokkaanse voetbalelftal: misschien was dit geen verrassing, maar juist de start voor nieuw succes! Over een jaar zullen we het weten.

Dit is de complete uitslag van het ODT Plankentoernooi.

1. Joost Schoenmakers
2. John van Oers
3. Wouter de Heide / Dion Meesters
5. Joep Schoenmakers, Wilco Klasen, Peter van Dissel, Chris vd Brand
9. Ties Keijzer 
10. Edwin van Dorst
11. Ad Roverts 
12. Tomás Maulen
13. Ruud van Dorst
14. Wesley Konings