Verslag en uitslag Clubkampioenschappen

Op zondag 15 mei j.l. werden, na één jaar onderbreking, weer de ODT clubkampioenschappen gespeeld. Normaal worden die gespeeld in januari, maar dit jaar ivm Corona in Mei. 19 spelers hadden zich aangemeld. Lees verder voor een uitgebreid verslag van Wouter de Heide en de complete uitslag. Enkele foto’s van de prijswinnaars zijn hier te vinden.

In 2021 kon er vanwege Covid-19 helaas geen clubkampioenschappen georganiseerd worden. Dit jaar was er gelukkig wel weer groen licht en voor het eerst in een andere periode, namelijk in mei i.p.v. januari. Helaas waren er dit keer veel ODT’ers die niet aan dit toernooi konden meedoen. Echter, elk nadeel heeft z’n voordeel. Door het geringe aantal deelnemers van 19, was het mogelijk om vijf mooie centrecourts op te bouwen én sinds lange tijd weer een open klasse (k.o.-systeem) te spelen.

A-klasse:
Deze was ingedeeld in een 5-kamp en een 6-kamp. Hiervan gingen de beste twee spelers per poule naar de halve finales. Door de afwezigheid van grote toernooi-favorieten als Jeroen Christianen, Joost Schoenmakers, André Hoekstra en ‘ dark horse’ Rob Broumels, waren er deze dag maar liefst 5 tot 7 titelkanshebbers te noteren. Ze streden voor wat ze waard waren, want dit was een unieke kans om erg hoog te eindigen. In poule A sloeg Wilco Klasen (1) zich zonder gameverlies overtuigend naar de beste vier. Het andere halve finale-ticket was een prooi voor Lukasz. Hij schudde in 4 spannende games z’n grootste concurrent Nico Schuit van zich af. Ook Edwin van Dorst en Peter van Dissel boden in deze poule goed tegenpartij, maar eindigden resp.als 4e en 5e. In poule B (6-kamp) waren Wouter de Heide (2e), Joery Hemelaar (3e) en Frederik van Overbeek (6e) verwikkeld in een spannende ontknoping voor slechts twee halve finale- plaatsen. Frederik won licht verrassend, maar erg overtuigend met 3-0 van Wouter. Joery (vice-kampioen van 2020) won wel van Frederik (3-1), maar verloor weer van Wouter (1-3). Op game-saldo werd uiteindelijk Frederik poule-winnaar en eindigde Joery als 2e. Voor Wouter waren de druiven erg zuur: hij kwam welgeteld één game tekort voor de halve finales. Joep Schoenmakers eindigde als 4e, Dylan Suijkerbuijk en Marcel van Dorst op resp. 5e en 6e plek in deze poule.
Halve finales:
Hierin speelde Wilco tegen z’n oud-teamgenoot Joery. Joery sleepte er nog een 5e game uit, maar hierin was Wilco te sterk. De andere halve finale tussen ODT 3- teamgenoten Frederik en Lukasz werd met 3-1 door Frederik gewonnen. De A-klasse finale ging dus tussen de muurvaste verdediger Wilco en ras-aanvaller Frederik. Met 3-0 sloeg Wilco zich voor het eerst na 30 jaar eindelijk naar de titel ‘beste speler van ttv ODT’!

B-klasse:
In deze klasse zou er ook een spannende ontknoping in het vat zitten met aardig wat aan elkaar gewaagde, gretige ODT’ers. Hierin zou in een finale achtkamp gestreden worden om de titel ODT-clubkampioen B- klasse. Wesley Konings (2e geplaatst) zette overtuigend 6 van z’n 7 partijen in winst om. Deze bebaarde ODT- jeugdtrainer verloor alleen van voorzitter Dick Krabbendam (2-3). Christ Rops legde knap beslag op de 2e plaats. Deze sluwe vos verloor in zijn 7 enkels alleen in twee spannende vijfgamers van Wesley en van z’n vrouw Natascha Rops. Titelverdediger en oudste deelnemer (83 jaren jong en ‘still going strong!’) Ad Roverts moest ditmaal genoegen nemen met het brons. Op onderling resultaat (verlies tegen Christ) werd hij met eveneens 5 winstpunten 3e in de eindranking. ‘Chairman’ Dick en Natascha hadden evenveel winstpartijen geboekt, maar Dick belandde uiteindelijk op de 4e plaats door in onderling duel Natascha in 4 spannende games het nakijken te geven. Natascha zag zichzelf dus terug op de 5e plaats. De beste jeugdspeler van de dag was Tomás Maulen. Hij speelde zeer verdienstelijk in deze senioren B- klasse en won 2 van de 7 wedstrijden. Zodoende was de 6e plaats zijn eindstation. Peter Schoenmakers, de ‘Joost Luiten van de Roosendaalse golfbanen’, ging in z’n 7 partijen één keer winnend van de ‘green’ af, namelijk tegen Jack Buijk. Jack kon jammer genoeg geen overwinning boeken. Deze enthousiaste ODT’er van de 50-plus- groep, debutant op deze clubkampioenschappen, was echter een mooie, sportieve ervaring rijker geworden. Dat kon geen enkele casino-bezoeker hem nazeggen!

Open klasse:
Voor het eerst sinds lange tijd werd er bij de clubkampioenschappen weer een open klasse georganiseerd voor alle deelnemers. Hierin zouden alle 19 spelers in knock-out rondes strijden totdat er één winnaar overbleef.
In de 1e ronde (1/16e finales) stonden drie wedstrijden op het menu: Natascha -Peter, Dick – Tomás en Christ – Jack. Natascha, Dick en Christ wonnen hun k.o.-wedstrijd (op punten! 😉) en voegden zich bij de overige 13 spelers die een bye hadden gekregen voor de 1/8e finales.
1/8e finales: in deze ronde kwamen er geen verrassingen op tafel. Nico sloeg zich langs het taaie en vaste spel van Ad, Lukasz won gedecideerd van Wesley, Joery’s verdediging was een te sterk gemetselde muur om doorheen te komen voor Christ en Wouter maakte de wapens van Dick onschadelijk.
Kwartfinales: in de eerste kwartfinale (Wilco-Peter) probeerde Peter de tactiek van ‘kort, lang’ en had daar af en toe succes mee. Wilco liet zich niet in de luren leggen en met 3-0 boekte hij z’n ticket naar de halve finales. Lukasz ontdeed zich in 4 zware games van Nico, ook wel ‘Mr. Backspin’ genoemd. Joery was, net als in de poulefase, opnieuw een maatje te groot voor Frederik. Tot slot sloeg ook Wouter zich naar de halve finales door Joep in deze klasse naar huis te sturen.
Halve finales: Wilco – Lukasz 3-2 (11-9 in 5e game!). Zonder twijfel was deze wedstrijd één van de spannendste ‘thrillers’ van de dag! Via fantastische rally’s knokte Wilco zich diep in de 5e game naar de finale. In de andere halve finale stonden teamgenoten Wouter en Joery tegenover elkaar. In drie zwaarbevochten ‘close’ games (vooral laatste game, 16-14) sloeg Wouter op z’n 5e matchpoint toe.
Finale: Wilco – Wouter 3-0. Dit was een herhaling van de finale van clubkampioenschappen van 2014. Toen was het een zenuwslopende kraker (11-9 5e game).
Dit keer was Wilco duidelijk te sterk en won hij deze finale in drie overtuigende games. Zo legde hij dus beslag op de dubbel: toernooiwinst in zowel de A-klasse als de Open klasse! Na talloze halve finale-plekken in voorgaande ODT-toernooien, sleepte deze ‘padellende pitbull’ dit keer dus tweemaal de hoofdprijs in de wacht.

Nadat de laatste ballen waren geslagen, konden er drie nieuwe clubkampioenen aan ODT’s Hall of Fame toegevoegd worden: Wilco, Wesley en Tomás!
Tot januari 2023 zullen zij kunnen genieten van deze sportieve prestatie en blijven ze regerend clubkampioen. Ondertussen zal de concurrentie terug naar de tekentafel gaan om uit te zoeken hoe zij van hun troon gestoten kunnen worden!